nuff..nuff

Danish Little Closet

Danish Little Closet
We Sell Imported Diapers and Clothes

nuff.nuff

Make ur own GIFT here - - click - - click - - click - -

Pages

Thursday, August 19, 2010

1st Solid Food Full With Love Giveaway

saya nak join contest anjuran siti sifir due 25 aug
TAHNIAH AHMADI KERANA DA MELEPASI TEMPOH BREASTFEED
Buat Umi Ahmadi, anak kesayangan kita akan memulakan fasa terbaru mereka dengan pengenalan kepada solid food. Pada saya, saya lebih suka kalau baby saya dapat homemade baby food tetapi masa saya merupakan halangan utama ~~ yelah, baby hantar nursery...makan pun commercial baby food, plus saya sendiri tidak mempunyai masa untuk menyediakan fresh food everyday.
Tetapi, saya BERJAYA sediakan makanan terbaik buat baby saya. cadangan yang ingin diberikan kepada Umi yang mempunyai 5 cahaya mata (asmaa', usamah, uwaisy, arwa n ahmadi) even though kite terlalu sibuk tetapi kite hendaklah memberi sepenuh tumpuan pada anak. pengalaman saya, saya berjaya sediakan makanan baby saya dengan cara membekukan makanan tersebut. I have had great success though with making the baby food in bulk and freezing it in portions. 

Easy Steps To Making Homemade Baby Food In Bulk

Potong Kecik-kecik ,buah-buahan atau sayur-sayuran.


masukkan buah / sayur tu ke dalam steamer. lepas da steam... akan jadi seperti dibawah.


masukkan buah atau sayur yand sudah di steam tadi ke dalam mixer. start grind, klu tak cukup air tambah air lebihan steam tadi k.


puree ni bolehla di masukkan ke dalam ice tray  yang bertutup. saya pakai jenama tupperware 

Homemade Baby Food - Freeze
 kalau tak ada yang bertutup, umi janganlah risau.... gune je ice tray yang biasa dan balut ngan plastic wrap

         Photobucket

Once frozen I then place a couple of cubes into resealable freezer bags. jgn lupa namakan... takut tak tau buah/sayur ape :)
p/s: kalau tak nak puree semua buah/sayur... letakkan gak dlm freezer bag n freezekan. nak guna nnti defrost n bole la blend.
so, inlah rupa solid food cube kite ni.... comey kan. kalau anak kite nak mkn. juz letak kt dlm mangkuk and defrost gune microwave... ataupun gune cara traditional.. keluarkan pagi2, letak dlm bekas..biar food cube tu cair sendiri. OK?SO, Start lepas ni boleh la buat more batches of different homemade baby food. Jadi, baby kesayangan Umi akan mendapat variety of  meals through out the week.

food cube ni BUKAN sahaja boleh makan begitu sahaja (selepas di defrost), tetapi untuk lebih sedap dan kenyang lagi. Umi campurkan food cube yang da defrost (puree) dengan rice cereal, oatmel hancur atau barley hancur. Si manja Umi tu akan kenyang dan lebih meminati makanan dia serta mendapat khasiat2 penting yang terdapat di dalam buah/sayur.


SENANG kan as   A B C  ..... 3 simple step aje..... Ahmadi da dpt bekalan makanan terbaik untuk tempoh seminggu. Yang paling penting..menggunakan sumber semulajadi dan AIR tangan UMI......Selepas ni, Ahmadi bolehla memulakan pemakanan solid food yang berlainan rasa, rupa dan tekstur dengan berpandukan feeding schedule dibawah nih.


Umi Siti sifir (tak tau nama sebenar ;p) boleh la start pureeing baby food berpandukan jadual pemakanan di atas. macam2 Umi boleh puree...semuanya bahan semulajadi dan selamat contohnya Avocado, Peach, Apple, Green Bean, Squash, Pumpkin, Banana dan lain-lain.Untuk lebih selamat lagi, saya sertakan sekali bahan-bahan yang selamat untuk Ahmadi depends on umur Ahmadi


Umi boleh la start sekarang


sekian sahaja resepi saya untuk anak teruna kesayangan Umi ini.....................
nukilan ikhlas dari Ummi Danish

1 comment:

  1. Ohh....sukanya saya baca... di sini ada 3 point..nanti ye saya buat keputusan

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

Visit Our Online Shopping Centre